Renovera och inreda badrummet

Att renovera hemma har blivit till något som liknar ett folknöje. Dels är det roligt att anpassa hemmet efter egen smak, dels höjer det ofta värdet på fastigheten. Möjligheten till ROT-avdrag har också gjort sitt till för att öka intresset. Ett av de rum som man gärna gör om är badrummet.

inreda badrummet

Det är viktigt att man tänker igenom sitt projekt grundligt innan man påbörjar arbetsfasen. Detta är särskilt viktigt vid renovering av badrum då det är svårt att göra ändringar efteråt.  Det är även bra att veta hur man vill ha det innan man tar in sina offerter. Börja med att rita upp hur du vill att badrummet ska se ut när det är färdigt. Placera in handfat, toalett, badkar, dusch och eventuell tvättmaskin på din skiss. Med denna som underlag blir det mycket enklare att få en korrekt beräknad offert.  Det bidrar även till att underlätta hantverkarnas jobb.

Om entreprenören ger dig rådet att ändra på något av tekniska eller andra skäl är det centralt att du uppdaterar ritningen med ändringarna innan arbetet påbörjas. Det får inte finnas några frågetecken kring hur badrummet ska se ut. Om något ska ändras i ett senare skede betyder det alltid mycket extraarbete med rejält ökade kostnader som resultat.

Renovering av badrum tillhör de större projekten man ge sig på i sitt hem. Därför bör du ta god tid på dig vid ditt val av material och färger. Välj sådant som du kommer att trivas med och som håller länge. Då badrummet är ett våtutrymme är det viktigt att välja material som särskilt effektivt skyddar mot fuktskador. Sådana skador är nämligen dyra att åtgärda.

Det är nästan alltid klokt att välja material av lite högre kvalitet även om det kostar mer. Riktigt billig inredning leder lätt till merkostnader i och med att materialet slits fortare. Det gäller allt från badrumshyllor och skåp till duschdraperier. Därför bör du alltid välja märkesvaror från namnkunniga tillverkare.

Det finns många fördelar med att anlita en hantverkare och våtrumsexpert. Det främsta argumentet är att man undviker att göra fel, vilket är extra viktigt i en fuktig miljö som ett badrum. Utan korrekta fuktspärrar riskerar man att huset långsamt möglar vilket kan orsaka stora och dyra framtida renoveringsbehov. En annan fördel är att du själv slipper hyra container för att frakta bort det gamla badrummets kakel, klinker och inredning. Bortforslandet av rivningsmaterial ombesörjs normalt av firman du anlitar.

Saker du kan göra själv

Inte alla badrumsprojekt kräver att du anlitar en hantverkare eller våtrumsexpert. Om du i grunden är nöjd med ditt befintliga badrum men vill höja känslan ett snäpp finns det enkla knep att ta till. Ett sådant knep är fönsterfilm. Det finns både praktiska och dekorativa fördelar med just fönsterfilm. Frostad film ger ett bra insynsskydd, antingen på fönster eller duschvägg av glas. Med en dekorativ fönsterfilm kan du skapa snygga motiv och mönster på din duschvägg.