Måla om inomhus och välja inomhusfärg för att förnya

Att måla om väggar och snickerier är det lättaste och snabbaste sättet att förnya hemma. Börja med att förbereda genom att rengöra alla ytor noggrant. Sedan är det dags att spackla och slipa bort ojämnheter, något som du kan behöva göra flera gånger. Ett vanligt misstag är att köpa för lite färg. Köp därför alltid hem mer än du tror att du kommer att behöva!

Välj rätt färg

Välj väggfärg efter vad som passar dina möbler och övriga inredning, i stället för att göra tvärtom. Låt dig inspireras av färgerna i din finaste soffkudde, eller kanske din favoritmugg. Om du är osäker kan du köpa en provburk av färgen du är intresserad av, men testa inte bara på väggarna. Måla även lite på en bit kartong som du håller upp mot din soffa, dina gardiner eller andra föremål i ditt rum.

Välj rätt glans

När du ska välja inomhusfärg är det inte bara kulören som är viktig, du kan också välja vilket uttryck du vill ge ditt rum genom att måla med allt från en helmatt till en helblank färg och flera alternativ däremellan. En helmatt färg gör sig bäst i taken, medan en helblank färg ger en nästan glasklar finish och passar bäst på ofta använda ytor, som trappräcken och vissa möbler.