Att välja rätt utomhusfärg

Det är viktigt att underhålla möbler och ytor som vistas utomhus. I vårt tuffa nordiska klimat behövs det en bra färg som är slitstark och som har hög kulörbeständighet. Om du ska måla om dina utemöbler kan du välja ganska fritt bland färgerna men de är viktigt att du tänker på att färgen ska tåla olika former av väder och vind. Exempelvis Beckers har mycket bra färger för utomhusbruk.

Det är även viktigt att göra förarbetet noga när du ska måla om. Det gäller både inomhus och utomhus, annars blir resultatet inte särskilt bra och håller inte lika länge. Det är viktigt att du tvättar av möblerna ordentligt och slipar bort ojämnheter och gammal färg som har flagnat och blivit ful. Sedan bör du grunda med en grundfärg för bästa resultat innan du lägger på första lagret med den färg du har valt.

Det kan finnas olika färger för olika typer av utomhusmålning. Om du till exempel ska måla om terrassen eller en putsad fasad på ett hus krävs det olika typer av färg eller lasyr för detta. En putsad fasad har såklart ett annat liv än en träfasad. När det gäller kulör och färg på en fasad ska du tänka på att inte välja en allt för skrikig och ovanlig färg.