Inomhusbelysning

Konsten att välja rätt inomhusbelysning 

inomhusbelysningNär man ska belysa sitt hem är det viktigt att testa sig fram. Det bästa är att utgå från funktion samt hur ljuset ska gestalta respektive rum. Här kommer några tips kring vad man ska tänka på vid val av belysning samt hur man placerar ut de olika ljuskällorna.

Bländfriheten är den allra viktigaste av belysningens aspekter. Bländning uppstår när skillnaden är för stor mellan skenet från en viss ljuspunkt och ljussättningen i rummet i stort.

Det är därför alltid en fördel att ha flera ljuspunkter i ett rum. Det gör också att rummet upplevs som mer levande. Att till exempel ha fyra svagare lampor längs med väggarna ger en helt annan och oftast positivare uppfattning av rummet jämfört med en enda stor taklampa. Målet är alltid att man ska se rummets belysta ytor, inte själva ljuskällorna. Med flera olika ljuskällor i ett rum skapas hemtrevliga kontraster. Som ett spel mellan ljus och skugga.

Ju större rummet som ska belysas är, desto fler ljuskällor behövs naturligtvis. Men man bör aldrig gå till överdrift. Blir ljuskällorna för många hamnar fokus på dem och inte på det man vill belysa.

Att fokusera på en ljuspunkt per moment är en annan bra princip att utgå ifrån. Här ska man tänka funktion och fråga sig var belysningen behövs som bäst för att man ska kunna utföra de aktiviteter rummet är till för.

Behoven är såklart helt olika i vardagsrummet jämfört med  kontoret. I ett vardagsrum vill man till exempel ofta ha mysbelysning, men det kan finnas undantag och då är det bra med flexibla ljuskällor. En enkel dimmer  som man bara behöver skruva på för att justera lampornas ljusstyrka är oftast den smidigaste lösningen.

I ”Belysningsboken” av Elisabeth Wilhide finner du en omfattande genomgång av belysningens alla principer och en bra redogörelse över olika armaturers för- och nackdelar.