Montera nya köksluckor

Ett kök slits och ett sätt att få köket att se nyare och fräschare ut är onekligen att göra något åt köksluckorna. När man ser sig om i ett kök är skåpsluckor en stor del av det man ser. Nu är det inte så ofta direkta skador på luckorna, det är oftast ”bara” lacken som ser ledsam ut, och även om lacken är i hyfsat skick så kan en ny färg göra underverk. Alltså kan ett alternativ till byte vara att måla de befintliga och eventuellt också byta beslag.

Fördelar med målning

Ommålning av luckorna är en relativt billig åtgärd och en stor fördel är att de kommer att passa bra när man återmonterar dem. De flesta luckor har passats in genom att justera in gångjärnen. Detta gäller särskilt äldre kök. Om man alltså återmonterar luckan på samma plats som den hade förut kommer den att passa in även efter målning. En annan fördel kan vara att det går att få exakt den färg man vill ha.

Före målning

Hur noga man än sköter städning av köket så har luckorna en fin film av fett från matos, och de måste göras rena innan de kan målas. Rent principiellt kan de förstås hänga på plats när man gör ren dem, men det är oftast enklare att ta ner dem. En viktig sak är att noggrant märka upp varje lucka, så att man vet vilken plats den har. Man kan till exempel sätta märkningen på en plats som senare täcks av gångjärnet. Även om luckorna i sig är identiska, så innebär det inte att de passar på vilken plats som helst, beroende på gångjärnens inpassning. Gör rent med målarsoda, och använd gummihandskar.

Målning

Som vid all målning gäller att helst måla med förtunnad färg och flera gånger. När det gäller luckor är det absolut bästa att måla dem liggande, då får man den bästa ytan.

Återmontering

Har du märkt upp luckorna väl är det oftast inga problem att återmontera och få luckorna att sitta bra. Enkelt att montera och du kan vänta ett par år med att köpa nya luckor.